FCE (First Certificate in English Lower)

Γιατί να πάρω το FCE;

Εάν στόχος σας είναι :
 • Να κατανοείτε κείμενα από μία ευρεία ποικιλία πηγών
 • Να κρατάτε σημειώσεις όταν ο ομιλητής είναι αγγλόφωνος
 • Να μπορείτε να συνομιλείτε με ανθρώπους στα Αγγλικά γύρω από μια ευρεία ποικιλία θεμάτων
 • Να καταλαβαίνετε ανθρώπους που μιλούν Αγγλικά σε ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές εκπομπές

Τότε το FCE είναι η κατάλληλη εξέταση για εσάς.


Τα πλεονεκτήματα του FCE

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρει η απόκτηση του FCE:
 • Το FCE ισχύει εφ’όρου ζωής.
 • Το FCE είναι ένα διεθνές πιστοποιητικό, αναγνωρισμένο σε παγκόσμια κλίμακα για επαγγελματικούς σκοπούς και σπουδές.
 • Αναγνωρίζεται επίσημα από χιλιάδες επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και δημόσιους φορείς ως ένα πιστοποιητικό Αγγλικών ανωτέρου μέσου επιπέδου.
 • Αποτελεί ένα ιδανικό πρώτο βήμα για να προχωρήσετε και σε εξετάσεις για υψηλοτέρου επιπέδου πιστοποιητικά όπως τα Certificate in Advanced English (CAE) και Certificate of Proficiency in English (CPE).
 • Η εξέταση FCE χρησιμοποιεί καταστάσεις της καθημερινότητας και είναι ειδικά σχεδιασμένη για να σας βοηθήσει να επικοινωνείτε πιο αποτελεσματικά στην προσωπική σας ζωή και να επικεντρώνετε το ενδιαφέρον σας στις γλωσσικές δεξιότητες που χρειάζεστε περισσότερο, προσδίδοντάς σας επιπλέον αυτοπεποίθηση.
 • Η εξέταση FCE καλύπτει και τις τέσσερεις σημαντικές γλωσσικές δεξιότητες: ανάγνωση, γραφή, ακρόαση και ομιλία. Επομένως ενισχύει την αυτοπεποίθησή σας στην χρήση των Αγγλικών σε καθημερινές καταστάσεις.
 

Επίπεδο γνώσης FCE

Το FCE κατατάσσεται στο επίπεδο Β2 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις σύγχρονες Γλώσσες (CEFR) – ενός διεθνώς αναγνωρισμένου πλαισίου περιγραφής της γλωσσικής ικανότητας με έξι επίπεδα (Α1-Γ2) που αναπτύχθηκε με τη συμβολή του Cambridge ESOL.

Στο επίπεδο Β2 ο μέσος χρήστης Αγγλικών είναι σε θέση να:
 • Κατανοεί το κύριο νόημα σύνθετων κειμένων 
 • Συμμετέχει σε συζητήσεις γύρω από εύρος θεμάτων, να εκφράζει τις απόψεις του και να παρουσιάζει επιχειρήματα
 • Συντάσσει ευνόητα και αναλυτικά κείμενα εκφράζοντας απόψεις και εξηγώντας τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τους
 

Τι περιλαμβάνει η εξέταση FCE

Η εξέταση FCE αποτελείται από πέντε ενότητες: Reading, Writing, Use of English, Listening, Speaking.

Reading (Κατανόηση Γραπτού Λόγου): 1 ώρα

Στην ενότητα αυτή θα πρέπει να μπορείτε να κατανοήσετε πληροφοριακά κείμενα από μυθιστορήματα και άλλα βιβλία, ημερολόγια, εφημερίδες και περιοδικά.

Writing (Παραγωγή Γραπτού Λόγου): 1 ώρα και 20 λεπτά

Στην ενότητα αυτή θα πρέπει να μπορείτε να συντάξετε ένα αριθμό διαφορετικών κειμένων όπως σύντομες ιστορίες, επιστολές, άρθρα, αναφορές ή εκθέσεις γύρω στις 120-180 λέξεις.

Use of English (Χρήση των Αγγλικών): 45 λεπτά

Στην ενότητα αυτή θα εξεταστείτε σε ασκήσεις που αξιολογούν την ικανότητά σας στη χρήση της γραμματικής και του λεξιλογίου.

Listening (Κατανόηση Προφορικού Λόγου): 40 λεπτά

Στην ενότητα αυτή πρέπει να δείξετε ότι μπορείτε να κατανοήσετε το νόημα ενός ευρέως προφορικού υλικού που περιλαμβάνει διαλέξεις, ειδησεογραφικά προγράμματα και δημόσιες ανακοινώσεις.

Speaking (Παραγωγή Προφορικού Λόγου): 14 λεπτά

Στην ενότητα αυτή θα αξιολογηθεί η ικανότητά σας να συνομιλείτε στην αγγλική γλώσσα σε ένα εύρος επικοινωνιακών περιστάσεων με τρεις διαφορετικούς τρόπους: με τον εξεταστή, με τους υπόλοιπους υποψηφίους και μόνοι σας. Η προφορική εξέταση παρατίθεται συνήθως ανά δύο ή τρεις υποψηφίους.


Παροχές για υποψηφίους

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε μία ποικιλία βοηθητικού υλικού που προσφέρεται στη σελίδα Candidate Support του Cambridge ESOL όπου υπάρχει μία μεγάλη γκάμα βοηθητικού υλικού για την προετοιμασία σας για την εξέταση FCE.
Εδώ θα βρείτε ένα μικρό εγχειρίδιο, πληροφορίες για υποψηφίους και υποδείγματα θεμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν και ηχογραφημένο υλικό για την ενότητα Listening.


Βαθμολόγηση

Τα γραπτά των υποψηφίων αποστέλλονται στο Cambridge ESOL για διόρθωση και βαθμολόγηση και τα αποτελέσματα αποστέλλονται πίσω στα εξεταστικά κέντρα.


Αποτελέσματα

Κάθε εξεταστική ενότητα αντιστοιχεί βαθμολογικά στο 20% επί του συνολικού βαθμού.

Υπάρχουν τρεις βαθμοί επιτυχίας, οι Α, Β και C – οι υποψήφιοι που παίρνουν τις βαθμολογίες αυτές λαμβάνουν το πιστοποιητικό του FCE.

Στους υποψήφιους που παίρνουν τους βαθμούς D και Ε δεν απονέμεται το πιστοποιητικό του FCE.

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τα αποτελέσματά σας, απευθυνθείτε στην english4U


Εγγραφείτε για την εξέταση

Απευθυνθείτε στην english4U για να σας δώσουμε πληροφορίες για τα εξέταστρα, τις ημερομηνίες εξέτασης και άλλες σχετικές πληροφορίες. Δεν μπορείτε να κάνετε εγγραφή απευθείας στο Cambridge ESOL.


Ημερομηνίες εξετάσεων

 
close